Hoppa till sidans innehåll

Arrangera en tävling


Att arrangera en skridskotävling ska vara kul och det är inte särskilt svårt om man har den kunskap som krävs. Som funktionär är det också centralt att veta varför man har det uppdrag man tilldelas och vilka regler som styr uppdraget för att man skall göra ett bra arbete. Det är viktigt att man som tävlingsarrangör och funktionär tänker på att man har uppdraget att skapa en så rättvis tävling med så lika tävlingsförhållanden som möjligt för alla deltagare. Det är därför viktigt att man agerar professionellt och opartiskt.

Vid nationella tävlingar ska det finnas minst en tävlingsledare och vid ett större arrangemang rekommenderas det att det tillsätts en tävlingskommitté. En kommitté är bra eftersom att det fördelar arbetet, som för en enskild person kan bli betungande samtidigt som det ger fler personer möjlighet att lära sig och få insikt i tävlingsorganisationen.

Inom Skridskoförbundet fastställs tävlingsprogrammet relativt tidigt genom samarbete mellan förbundet, distriktsförbunden och klubbarna. Alla tävlingar i Sverige utlyses genom att de registreras på Skridskoförbundets hemsida och därmed blir tävlingen sanktionerad. När tävlingen skall utlysas och sanktioneras meddelar arrangören Svenska Skridskoförbundet med uppgifter om arrangör, tävlingsplats, datum, klasser och distanser (alternativt allround eller sprint), senaste anmälningstid och eventuell startavgift. Ju förr tävlingen utlyses desto bättre. Det ger andra föreningar möjligheten att planera (och budgetera) för deras deltagande i tävlingen. Hur du fyller du fyller i en sanktionsansökan.

Observera att Svenska Skridskoförbundet enbart sanktionerar tävlingar som genomförs i Sverige. Skulle ett mästerskap flyttas pga. tekniska problem med exempelvis isaggregat eller liknande kan vissa undantag göras.

När en organisation eller kommitté är utsedd ska en inbjudan arbetas fram och skickas till Svenska Skridskoförbundet och dess medlemsföreningar. I inbjudan ska det framgå tydligt när tävlingens avses att arrangeras samt vem som bjuder in till tävlingen. Det ska också framgå vilka klasser, distanser och ett preliminärt tidsschema för tävlingen. Om tävlingen är klassad som en nationell tävling ska det också framgå att tävlingen är sanktionerad av SSF samt vem som är tävlingsledare, starter och skiljedomare. Det kan vara en fördel att också ge information om förslag på boende i närheten av banan samt förslag på gemensamma måltider. (I en inbjudan till SM så är detta ett krav. Där ska även priser för kamratmåltid samt boende framgå.) I inbjudan kan det också framgå om det erbjuds priser i samband med tävlingen. Föreningens och arrangörens sponsorer ges också möjlighet att synas på inbjudan. I samband med en SM inbjudan ska förbundets samarbetspartners också presenteras. Om föreningen avser att arrangera en klubbtävling så är det inte nödvändigt med en inbjudan till SSF och övriga föreningsmedlemmar. Det kan det vara en rekommendation att ge information om tävlingen till sina närmaste medlemmar i föreningen.

Ladda ner & Läs mer om Att arrangera en tävling

Uppdaterad: 03 DEC 2018 13:30 Skribent: Mattias Hadders
Epost: Adressen Gömd

Svenska Skridskoförbundet
Besöksadress
Idrottens Hus
Skansbrogatan 7
Stockholm
Växel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Skridskoförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996100
Fax: +4686996184
E-post: This is a mailto link

Se all info

   Klicka på respektive logga

SISU